Varför vissa blir skärt rosa medan andra får en härligt chokladbrun färg är det många som undrar över. Mycket har med D-vitaminen att göra har nu forskare kommit på.

2701922-hand-holding-drug-cocktailAtt det handlar om pigment är något som är säkert, men varför har vissa anlag för att bränna sig och sin ljusa hy, medan andra tål att vara ute i solen längre. För att ge svar på den frågan räcker det inte att säga att det handlar om pigmentet. Nu har forskarna kommit på att de handlar om vitaminer och att det är D-vitaminen som spelar en otroligt avgörande roll.

D-vitamin finner man i fet fisk bland annat och skyddar oss från cancer – bland annat. När vår kropp utsätt för solljus producerar den d-vitamin. Är man ljus i huden är man bättre på att framställa d-vitamin, men mörkhyade har ett bättre försvar mot de skadliga UV-strålarna. När förfäderna utvandrade från Afrika till kallare breddgrader förändrades deras pigment och med det naturliga urvalet fick de ljusare pigment för att solen inte lös lika starkt och för att det ljusare pigmentet bättre kunde ta upp D-vitamin från solen.

Varför vi behöver vitaminer

Vitaminer är otroligt viktiga för att vi människor ska må så bra som vi bara kan. Vi behöver dem då vi inte kan producera dem själva. Och själva ordet, om man ska tro Livsmedelsverket, så betyder “vita” liv på Latin. På vitaepro.se går det att beställa just vitaminbomb och efter du har gått igenom punktlistan (även den från Livsmedelsverket) om  vad ämnet ska uppfylla för att få kalla sig vitamin är det svårt att hålla sig ifrån att beställa.

  • Ett behov av att ämnet måste få finnas med i vår kost
  • Det ska behövas i små mängder
  • Även vara organiskt
  • och inte vara ett av kostens huvudbeståndsdelar såsom fett, protein eller kolhydrater.

Dock som i artikeln från svt så bör vi även tänka på att inte få i oss för höga halter av D-vitamin då det även kan innebära en fara för våra liv.