Ofta när man talar om bakning brukar man använda ord som ”söt” och kanske inte ”sur” och att ett bröd som heter ”surdeg” fått ett sådan genomslag är ganska fantastiskt egentligen. Men kanske handlar allt om att det blivit så populärt för att det tar en sådan tid att baka samt att man kan göra nya bröd på degen. Ja, kanske inte bara på grund av det. Det är ju trots allt riktigt gott också. Det fantastiska är att nu kan du få tag på färdigbakat surdegsbröd hur enkelt som helst, men du kan även lämna in ditt bröd på surdegshotell om du ska resa bort och behöver någon som tar hand om det, samt att du kan köp surdegsbröd abonnemang på surdeg.com om du vill vara säker på att alltid få en bra klump att jobba fram ett bra bröd på.

Att kicka igång ditt bröd

När det kommer till surdeg så handlar det om både kärlek och känsla för att få till en bra deg. Att starta upp den kan ta några dagar. Vad som är viktigt är att du måste använda en burk som är ganska stor då degen kommer att expandera. Det finns många recept på hur du får igång din deg så det bästa är att söka runt på fler för att finna ett som du fastnar lite extra för. Men tänk på att om du ska ha en middagsbjudning kan det vara bra att starta på måndagen. Ja, det tar tid, men vad säger man inte om att den som väntar på något gott väntar aldrig för länge.

Några sista tips är att när degen är klar och den stått i kylskåp så är det bra att fylla på lika delar vatten samt vetemjöl ungefär fem timmar innan bakningen ska ske. Den lilla klumpen som blir kvar kan ligga orörd i en vecka utan att du behöver göra något.