Något som trendat en hel del på senaste tiden, trots att det funnits i välsorterade matbutiker länge, är glutenfria matvaruprodukter. I dag skriver vi om detta mer i detalj.

brödI en artikel i Dagens Nyheter kan vi läsa om hur försäljningen av glutenfritt ökar stort i butiker och på bagerier. Vi handlar, likt amerikaner och fransmän, glutenfritt som aldrig förr och i dagligvaruhandeln har försäljningen av glutenfria produkter ökat med över 50 procent på endast två år. Under förra året omsatte detta närmare 450 miljoner kronor i Sverige, en enorm summa med andra ord.

Glutenfri kost är något som växt sig starkare för varje år och som nu verkligen finns med på toppen när man rankar mattrenderna i världen. Den har sitt ursprung i USA och där blivit stor särskilt efter att många kändisar gått ut med hur mycket bättre de mår efter att ha slutat äta just gluten i bröd och liknande. Nu säljs antalet kokböcker med glutenfria recept mer och mer samtidigt som matbutikerna ökat sitt utbud av glutenfritt bröd, pannkakor och alla sorters bakverk.

En trend som bara växer och växer

Visst har vi märkt av den glutenfria trenden. Den är spännande och ger möjligheter att utveckla mer alternativ till traditionellt bröd. Det behövs verkligen – Svenska Dagbladet

I Svenska Dagbladet kan vi läsa om hur en bagare säger att glutenfritt bröd är ett helt annat sätt att baka på. Brödet innehåller varken vete, laktos eller palmolja, men däremot fiberhusk, havre, soja och massor av olika frön. Degen är mer som en smet och detta ger en annan typ av bröd.

Livsmedelsverket kan du läsa mer om just gluten och vad intoleransen mot denna ämne innebär. På http://www.rawfoodshop.se/glutenfritt.html du köpa hem det du behöver för att leva utan gluten.