Att vin är en gudabenånad måltidsdryck visste redan de gamla grekerna. Men hur kombinerar man egentligen mat och dryck?
Att para ihop mat och dryck är idag något av en folksport. Det är trendigt att bry sig om vad man äter och dricker. Matlagningsprogrammen är fler än någonsin, mat- och vinskribenterna växer som svampar på träd och böckerna och bloggarna om mat och vin förökar sig som kaniner. Att kombinera mat och vin på ett fördelaktigt sätt behöver trots allt inte vara svårt, utan tvärtom enkelt. Välj maträtt och hitta bra vin via Wineagency, och utgå från ett antal enkla regler. För att undvika det krångliga är det bra att utgå ifrån smaken på maten. Du ska inte imponera på gästerna, utan bjuda på något som smakar bra. Utifrån den relativt simpla devisen finns det naturligtvis sätt att tänka vidare.
- Para ihop mat och vin efter region! Det får smakerna att gifta sig fint. En skaldjursrätt gör sig bäst med ett friskt och mineraligt från ett område nära kusten, boeuf bourguignon tillsammans med ett vin från Bourgogne och den sydfranska soppan bouillabaisse kombinerar du med ett sydfranskt vin.
- Ett annat sätt att kombinera vin och mat är att hälla flaskan i maten. Vin tillsätter syra och smak i många maträtter, och skapar en smakbrygga mellan tallrik och glas.
- Tänk på hur maten påverkar drycken. Sötma i maten gör att drycken känns friskare och beskare, medan syra i maten får drycken att kännas sötare och mindre sträv.
- Vin går utmärkt ihop med efterrätter. Välj ett sötare vin, med eller utan bubblor. Muskatdruvan kommer i många former och kan kombineras med både glass, frukt, bär eller kaka. Starkvin är också fint till något sött.
Kött, fisk eller vegetariskt – men inte ägg
De flesta maträtter går att kombinera med vin. Undantagen är ofta husmanskost och asiatisk mat, som i de allra flesta fall gör sig bäst med öl. Ett annat platt fall är det kokta ägget. Klassiskt, gott och smart förpackat är ägget en tacksam produkt både i matsäcken och på jul- och påskbuffér. Men till rött vin fungerar det inte, eftersom ägg innehåller både umami och svavel. Resultatet blir en obehaglig plåtsmak, som påminner om att äta en plåtburk. Effekten kan dock dämpas med fett och citron. Vin går däremot bra ihop med många andra icke-animaliska rätter, trots att många tror att motsatsen är fallet. Vita viner som är fylliga och smakrika går ofta bra ihop klassisk vegetarisk mat som svamp, halloumi och quorn. Friska och fruktiga vita viner lyfter lätta sallader med råa grönsaker, och ett klassiskt rosévin fungerar bra till många gröna rätter. Det man får se upp med är bitterheten i vissa grönsaker, exempelvis sparris, som kan ta fram bittra toner även i vinet. Ett mousserande vin är ofta lättdrucket, och passar i många kombinationer av mat och dryck. Att rött vin kräver en kötträtt är däremot en lögn. Se bara till att vara försiktig med heta, beska eller umami-smakande ingredienser. DNs skribent Mikael Mölstad har dock fastslagit vad han anser vara den bästa följeslagaren till alla sorters vin, och det är varken räkor, choklad eller lakrits – utan sex.