Fördelar med Omega-3

Omega-3 är en fleromättad fettsyra som är nödvändig för att kroppen och hjärnan ska må bra. Din kropp kan inte själv tillverka omega-3 utan du måste få i dig det via maten eller genom att ta kosttillskott.

Omega-3 består av flera olika fettsyror, de vanligaste långa fettsyrorna i omega-3 är dokosahexaensyra (DHA) och eikosapentaensyra (EPA). Både DHA och EPA är viktiga för många olika processer i kroppen.

Källor till omega-3

fiskOmega-3 finns i flera olika matvaror. Den främsta källan är fet fisk som till exempel lax, sill och makrill, matoljor som är gjorda på raps, valnötter och vissa alger. Rekommendationen är att du ska äta fet fisk minst två gånger i veckan för att komma upp till det rekommendera intaget. För den som inte får i sig tillräckligt med fleromättade fetter i kosten finns kosttillskott i form av till exempel Omega 3 kapslar som kompletterar intaget via maten.

Varför behövs fleromättade fetter?

Omega-3 och 6 hjälper kroppen att reparera cellerna och påverkar både blodtryck och immunförsvar. Dessa fetter är speciellt viktiga för gravida kvinnor och små barn eftersom de behöver fetterna för att utvecklas normalt. För kvinnor som ammar påverkar intaget av omega-3 hur mycket som finns i bröstmjölken. För lite äldre barn finns kosttillskott med både omega-3 och omega-6.

Ett högt intag av fleromättade fetter som omega-3 minskar risken för att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar och blodproppar. De två fettsyrorna omega-3 och omega-6 samspelt och det är därför viktigt att få i sig en lagom mängs av båda. Däremot kan forskningen inte slå fast hur mycket omega-3 och omega-6 som är optimalt att få i sig, troligtvis eftersom det varierar från person till person. Rapsolja är en källa till båda typerna och är därför ett utmärkt livsmedel för att få en bra balans.

Omega-3 och kolesterolvärde

Omega-3 har i flera studier visat sig förebygga hjärt- och kärlsjukdomar, troligtvis genom att sänka kolesterolvärdet. Det är framför allt EPA som lyfts fram som viktig. EPA finns framför allt i feta fiskar som sill, makrill, lodda, sardiner och lax och ett tillskott av fiskolja skulle därför kunna vara viktig för en bra hjärt- och kärlhälsa.

 
 

About the author

More posts by