Frys in maten

Mat och matlagning är, även om det oftast är väldigt kul, ibland jobbigt. Det är jobbigt att tänka på vad du ska äta och det är jobbigt att laga det. Där emellan finns också planering, handling och massa andra moment som också ofta blir negativa och tråkiga när du tänker på dem. Mat ska förknippas med glädje, men gör inte alltid det. Det finns dock sätt att göra mat och sätt att förvara mat som gör att det blir mycket lättare och därmed roligare att äta god och hälsosam mat. Det gör också att du får mer tid över till annat. Till exempel familjen eller träning.

Det går att frysa in nästan all mat

Frysa in mat

Det är vanligt bland studenter och andra som ofta gör stora omgångar mat att frysa in mat. Detta gör lättare att göra varje portion billigare eftersom en kan köpa större mängder av råvarorna på samma gång. Det blir även enkelt att ta med sig mat om du ska äta matlåda på jobbet eller i skolan. Har du en bra frys, som en Cylinda frys, kan du förvara mycket mat väldigt länge. Då kan du laga mat för flera veckor när du väl har inspiration. Det går att frysa in nästan all mat, men vissa saker behåller inte samma smaker och konsistens efter frysning som andra gör. Välj därför rätt maträtter när du ska frysa in.

Exempel på bra maträtter att frysa in:

  • Alla typer av grytor. Till exempel Linsgryta, köttgryta etcetera. Det blir dock bättre med grytor som inte är så vattniga.
  • Husmanskost brukar gå utmärkt att frysa.
  • De flesta pasarätter går bra. Dock inte om den innehåller någonting som är känsligt, till exempel vissa typer av kött.
  • Nästan all vegetarisk mat går jättebra att frysa in.
  • Det mesta köttet går att frysa in. Även om det är sås eller andra saker runt om.

Det som är bra att tänka på är att undvika att frysa in saker som redan varit frysta. Det kan då skapas bakterier som inte är nyttiga att få i sig. Det gör också ofta att maten blir konstig i konsistens och ibland även i smak.

 
 

About the author

More posts by