Det blir allt populärare att äta veganskt, och det även när det gäller bak! Vissa tror att det inte går att göra bra veganska bakverk, men så är det inte. Det finns nu för tiden faktiskt många bra ingredienser och metoder att ta till som ersättning för de animaliska.

Vegansk kost innebär att maten inte innehåller några animaliska produkter, såsom kött, ägg, mjölk eller honung. Då just ägg och mjölk är viktiga ingredienser inom bak så måste andra alternativ alltså hittas och substitueras in. Om du exempelvis vill göra en vegansk tårta så behöver du alltså utöver några fina springformar även hitta något att byta ut äggen och mjölken mot. Men det behöver inte vara svårt, säger Linda Bakkman i en artikel på Svenska Dagbladet:

“Även bakelser, bröd och efterrätter kan lätt göras helt och hållet på vegetabilier. Ägg, smör, mjölk och grädde är inget måste.”

Bra alternativ

Till en vegansk tårbotten går det bra att använda mixade dadlar och cashewnötter, som hålls samman av kokosolja och mandelsmör. Andra ingredienser som går bra som alternativ är till exempel chiafrön, som rörs ut i vatten som ersättning för ägg, vilket är väldig bra när det gäller att binda samman bakverket. Komjölk och kogrädde byts väldigt lätt ut mot varianter av soja eller havre. Äggvita, som ju används till maräng, kan faktiskt ersättas av vispat kikärtspad med socker och citron. Vad gäller honung, så behöver den inte komma från bin, utan det går bra att använda agavehonung istället.