Nyårsafton innebär årets sista och första fest och brukar firas rejält. Det firas med god mat, bubbliga drycker, konfetti och fyrverkerier. Nyårspynt hör också till så som girlanger med det nya årtalet på.
Som inför varje fest krävs ett värdpar, en värdinna eller en värd samt någonstans där festen ska hållas. En nyårsfest brukar kräva en hel del förberedelser och även en del städning dagen efter, något som gör att inte allt för många ställer upp frivilligt med sitt hem. Det ska pyntas, lagas lyxig mat och dagen efter ska konfetti städas bort, disk ska diskas och burkar och flaskor ska pantas.
”Antingen tar var och en med sig det kött som ska grillas och värdinnan/värden står för tillbehör så som potatisgratäng, sallad, bröd och sås.”
Anordna ett lyckat knytkalas
Med ett knytkalas fördelas istället ansvaret till samtliga gäster när det gäller maten, något som brukar vara väldigt uppskattat och det behöver inte vara så komplicerat. Det går till exempel lika bra att grilla gott kött på vintern som det gör på sommaren, något som är underskattat och få tänker på. Beroende på hur många som förväntas komma på nyårsfesten kan knytkalaset planeras lite olika. Antingen tar var och en med sig det kött som ska grillas och värdinnan/värden står för tillbehör så som potatisgratäng, sallad, bröd och sås. Eller så får varje gäst ett eget område att ansvara över, till exempel att ett sällskap ska ta med sig sallad och bröd, ett annat står för efterrätten, ett tredje står för kvällens dryck. Då krävs dock en färdigbestämd meny så att gästerna vet vad som ska tas med. Här kan också kvällens pynt och fyrverkerier räknas in och delas ut som ansvarsområden.