tjej med en finneHuden är vårt största organ, det är även den del som utsätts för de högsta påfrestningar än något annat organ. Luft och vind bär med sig en hel del saker som fastnar i porerna och försämrar vår huds hälsa. Men det är inte bara de yttre elementen som påverkar hur vår hud ser ut och ett tips för bättre hy är att tänka en extra gång över vad man faktiskt stoppar i sig. Det kan handla om allt från för lite grönsaker till för mycket socker.

Matens påverkan på hyn

Det debatteras mycket om huruvida kosten har en direkt koppling till hyn, vissa säger att nej det hänger inte ihop på ett så simpelt sätt. Medan andra säger att allt från kropp och själ hör ihop och påverkar varandra. För den senaste finns en del tips mot acneproblem och hur man ska komma förbi sina hudproblem på ett nyttigt och naturligt sätt:

  • Fet fisk och omega 3-fetter från naturliga oljor som linfröolja och olivolja ger lyster till huden och botar en hel del själsligt också.
  • Blåbär, spenat och andra mörka bär som hallon och jordgubbar gör att huden kan bygga upp ett skydd mot solens strålar.
  • Plommon, äpple och te har en mjukgörande effekt på hyn.

Utöver det vi stoppar i oss så är sömn och mindre stress ett livsstilsval som gör att vi får en bättre hud, men också att sluta röka eller använda parfymfria medel är en klar fördel för huden. Undvik alltså rökning, socker, vetemjöl, parfym och för mycket sol för att få den dröm-hy som du alltid velat ha.