Kosttillskott: trendigt och nyttigt

Att äta kosttillskott kan vara alltifrån ett sätt att komplettera en alltför ensidig kost till ett trendigt sätt att boosta prestationen. Men det är viktigt att veta hur man tar sina vitaminer på bästa sätt, och varför man ska vara noggrann när man väljer tillskott.

Marknaden för kosttillskott är stor och det finns en massa bra återförsäljare, till exempel: http://www.vitaelabkosttillskott.se/. Men det är viktigt att man köper tillskotten från ett företag man känner att man kan lita på. Eftersom det också finns en del oseriösa aktörer därute.

Det är inte heller bra med för mycket av en bra sak. Innan man börjar ta ett kosttillskott är det därför klokt att kolla upp att man faktiskt behöver tillskotten. Annars kan man få överskott på vissa vitaminer, vilket inte heller är särskilt hälsosamt.

När ska man ta tillskotten för att de ska få bästa möjliga effekt? Näringsexperten Lina Åhlén tipsar, i en intervju för Året Runt:

Multivitamintabletter ska gärna tas i samband med måltid, medan till exempel probiotika bör tas på fastande mage. Järn tas lättare upp om man tar tabletterna tillsammans med något C-vitaminrikt. – Lina Åhlén

Åhlén avråder även från att dricka kaffe i samband med att man tar sina tillskott. Vilket kanske kan fungera som en tankeställare för alla de som tar sina vitaminer i samband med frukosten.

Att välja rätt kosttillskott

Det är viktigt att välja kosttillskott med omsorg, och att ha koll på vilka regler som gäller. Det har hänt att vissa, som använt otillåtna kosttillskott fastnat i dopingkontroller, och hindrats från att tävla i sporten de utövar. Läs här – om du vill veta mer om hur man väljer ett säkert kosttillskott.

Om du vill läsa mer om vilka vitaminer vi behöver för att fungera kan du kolla in Livsmedelsverkets hemsida.

 
 

About the author

More posts by