Något som blir allt populärare tack vare de stora TV-satsningarna är drömmarna om att bli mästerkock, både hos stora och små men alla har inte en medfödd talang för matlagning utan vissa måste ta hjälp en bit på traven – så varför inte testa på att gå en matlagningskurs?

De flesta av oss har sett dem. Programmen som heter Sveriges mästerkock, Hela Sverige bakar, Dessertmästarna och sedan junior-varianterna av alla dessa olika program som självklart inte heller är endast svenska program. Många av dem kommer trots allt genom att man låtit sig inspireras av amerikanska och utländska föregångare. Så att många idag drömmer om en karriär inom matlagning är därför inte så konstigt. Dock är det inte alla som har med medfödd gåva eller fallenhet för mäktiga matkreationer utan behöver lära sig grunderna lite mer innan de kan servera smakexplosioner på tallrikarna. Så varför inte börja med en matlagningskurs? På Hufvudsta Gård kan man till exempel lära sig en rad olika rätter, vilket man kan läsa mer om på deras hemsida http://www.hufvudstagard.se. Kanske blir du inte mästare direkt, men du lär dig i alla fall en fantastisk maträtt att bjuda dina gäster på.

Matlagningskurs kan ge jobb

9410330-cutting-onion-with-a-knifeÄven om vi alla kanske inte blir mästerkockar av att gå en matlagningskurs så kan man faktisk börja med en kurs för att komma in på en ny karriärsbana. Så tänker man i alla fall i Järfälla, skriver Sveriges Radio, där man låter SFI-studenter gå just matlagningskurser i syfte att efter studierna sedan ha grundkunskaperna för att kunna bygga sig en karriär senare. Och i Täby börjar man tidigare än så. Där är det matkreatören Annica Karlsson som håller matlagningskurs för barn och delar med sig av sina bästa trix och tips för hur de ska skapa magi i köket. Och det uppskattas av barnen, skriver Mitti som även intervjuat barnen – som såklart redan nu har storslagna planer på att bli mästare i köket.

Så blir du bättre i köket

Något som kan vara bra att tänka på är du själv kan göra en hel del för att bli bättre i köket och laga godare mat. Det är något som Dagens Nyheter skriver om och tipsar bland annat om följande:

  • Laga mat du själv gillar, det är enklare
  • Välj rätt och bra råvaror att arbeta med, undvik halvfabrikat
  • Smaka av under matlagningens gång för bästa resultat