Minskat matsvinn, mer vegetariskt, färre onödiga tillsatser och en integrering av digitala lösningar – så kan mattrenderna under hela 10-talet sammanfattas. Vi går mot en framtid där digitala lösningar integreras med skräddarsydda alternativ, och våra dieter blir mindre och mindre förhandlingsbara.
Vad utmärker egentligen svenskarnas matvanor, och hur kommer vi bete oss kring mat och livsstil under det antågande 20-talet? Det finns en rad olika tidstypiska tecken av vår samtid. Samtidigt som vi ägnar mindre tid på matlagning blir vi också mer noga med vad vi stoppar i oss. Ett exempel på det går att se på https://www.middagsfrid.se/matkassar/ där man kan studera vilka matkassar de erbjuder.
För en heltidsarbetande människa i Sverige finns det knappast tid och möjlighet att närstudera tillsatser, E-ämnen och dolda socker. Den tjänsten beställer man istället från Middagsfrid. Maten vi förtär går helt enkelt redan genom ett filter, och trenden går mot allt fler sådana vanor.
Digitala matkassar ger kunskap
Att studera matkassarnas urval och kundbeteenden är spännande för den som är intresserad av svenskarnas matvanor. Allt fler matbutiker erbjuder någon form av digital lösning – kanske sitter man på torsdagskvällen och klickar i sin veckohandling, och sedan får man den färdigpackad och redo vilken dag man nu skulle önska. Den stora efterfrågan på detta indikerar att vi vill få i oss välplanerad, näringsrik mat, men vi hinner inte utföra den tjänsten själva.
En annan tydlig trend är att vi efterfrågar allt mer vegetariskt, eftersom fördomarna mot växtbaserad kost har utmanats en gång för alla. Många erkänner sig själva som ”flexitarianer” – det vill säga, man integrerar mer vegetarisk kost i sina vanor. I hela Skandinavien ser vi tecken på att vårt intresse för dieter ökar, inte minst i Österbotten.
Fler mattrender:
- Vi lyfter blicken från vågen och blir mer intresserad av näringsrik mat – e-nummer och andra tillsatser undviks. Vågen ses som ett alltmer föråldrat sätt att studera sin hälsa på.
- ”Du är vad du äter” utmanas av ”klimatet är vad du äter”. Vi ser våra kostvanor ur ett större perspektiv.
- Vi skräddarsyr mer. Trenden går mot att vi varierar vår kost mer.
- Vi köper fler digitala tjänster, som färdiga matkassar med recept anpassade efter vår diet.