Dieter och olika former av livsstilar när det kommer till hälsa och kost, har ofta en förmåga att väcka debatt och skapa stormar av åsikter. Det man bör ha i åtanke i detta när det kommer till ens egna val, är att se till att man mår bra med de mattrender som man väljer att följa under en period.

Fallgropar och sämre alternativ

Vill man må bra och eventuellt också gå ner i vikt på kuppen, vilket är ett vanligt mål, är dieter ett sätt att ta sig dit. När man funderar på hur man ska nå sina mål, och på sikt verkligen må bra, bör man försöka rensa ut de rent av dåliga metoderna mot dem som faktiskt är bra. År 2012, som nu är slut, var ett år då såväl bra som mindre bra metoder lyftes fram:

”Under åren har många olika dieter utlovat snabb viktminskning på bara några dagar. Några har varit mer extrema än andra.

Flygvärdinnedieten: Dieten utlovar en viktminskning på 4-5 kilo på en vecka. Man ska undvika potatis och spannmålsprodukter och istället äta kött, fisk och mycket frukt och grönsaker.

Banandieten: Ska göra dig 10 kilo lättare på fyra veckor. Kosten består främst av ett kilo bananer och en kopp kaffe om dagen. Men även två stekta ägg, en skiva bacon, en skiva vitt bröd och några äpplen går bra att äta en dag.”

Bli av med sötsuget och må bättre

En annan trend, som till skillnad från dieterna och livsstilarna i citatet hamnar på den bra sidan av skalan, är bra GI mat. En av de stora fördelarna med att äta GI mat, är att den är till för att också minska ens sug och lust att äta sötsaker. Många äter alldeles för mycket socker i vardagen, men bra GI mat är en metod för att kunna komma ifrån detta. Det som maten enligt GI ska innehålla är mycket protein, kolhydrater med ett låga GI värden och bra och naturliga fetter. Andra saker som går bra att äta är också grönsaker. Det som man absolut utesluter är kolhydrater som pasta och potatis. Känner man att det är svårt att komma igång med en metod och livsstil som GI, finns det bra program där man dels får en receptbank över bra måltider men också matlådor levererade hem. Precis som de trendiga matkassarna som under de senaste åren tagit landet med storm, kan man alltså också få ett liknande erbjudande av företag som www.giboxen.se, fast då med anpassad mat enligt metoden istället för den mat som vanligtvis ingår i de klassiska matkassarna.