Den allra senaste och största mattrenden just nu är att äta mer vegetariskt. Svenskarna väljer allt oftare bort köttet i förmån för exempelvis fisk, kyckling och grönsaker.

grönsaker-nyttig

När det kommer till mattrender är det alltid något nytt som råder och ena stunden ska vi bara äta hamburgare, för att den andra stunden äta raw food. Det här med mat och dryck är även väldigt säsongsbundet och på sommaren älskar vi att grilla och dricka rosévin, medan vi under höst och vinter vill äta värmande grytor och mer mustiga måltider. Ska man titta på de lite större och mer omfattande trenderna när det kommer till mat, är det bland annat så att vi svenskar äter allt mindre kött och satsar på grönsaker istället.

Säljs mer vegetariskt

I Folkbladet kan man läsa att svenskarna överger köttet och att den vegetariska trenden blir ännu större. Företaget bakom Willys och Hemköp rapporterar att de ökade sin försäljning av vegetariska produkter med hela 41 procent under första halvåret 2016. De som är allra mest positivt inställda till en vegetarisk kost är kvinnor och yngre personer. Experter på hållbarhet tror att kött snart inte kommer att ses som primär föda och får istället lämna plats åt kyckling, grönsaker och fisk.

”Kött kommer inte att ha samma status i framtiden.”

Anledningarna är många

Varför allt fler väljer att äta vegetariskt beror självklart på en hel del olika saker och de varierar från person till person. Många tycker inte om att djur får lida och andra ser att det är väldigt dåligt för miljön att äta kött. Vissa tycker även att det blir mycket enklare att äta billiga måltider om man satsar på vegetariskt och väljer bort köttet.