Det som inte är bra att frysa in är det som redan har varit nedfryst en gång och som tinats upp. Men nästan allt annat går att spara inkylt i frysen. Det sparar på matsvinnet.

mat2Det finns många sätt att minska matsvinnet på, ett sätt är att till exempel frysa in maten. Det går att frysa in nästan allt, vilket gör det väldigt smart och enkelt. Saker som du kan frysa in är allt från grytor till husmanskost av olika slag, de allra flesta pastarätter, i princip alla vegetarisk mat och det mesta av kött och fisk.

Vi slänger för mycket mat varje dag

Vi slänger mycket mat. Allt för mycket för att vara ärlig. Nu vill många organisationer och initiativ förändra detta och få fler medvetna om det onödiga i att slänga mat. På en gymnasieskola i Göteborg, som det skrivs om här i en artikel i Göteborgs-Posten, går det att följa ett projekt i just matsvinn och försöken att minska detta. På skolan jämförs matsvinnet i gram per person, under en dag äter närmare 1 500 elever mat i skolmatsalen och genomsnittligt slängs lite drygt 100 portioner, vilket motsvarar 39 kilo och då 28 gram per person. Detta vill man nu minska.

Tar mindre mat på tallriken – slänger mindre

Projektet har fått fler att börja tänka på hur de tar mat när de äter i matsalen, allt fler har börjat ta mindre portioner. För om man ofta slänger mat kanske det beror på att man tagit lite för mycket. Om man i stället tar mindre på tallriken så kan man alltid ta mer om man fortfarande är hungrig när man ätit upp det, det minskar risken för just matsvinn.

Inom den kommun i Göteborgsområdet där gymnasieskolan finns har man så kallade måltidsenheter som funnits på plats ända sedan 2014. Det finns dessutom en projektanställd person som jobbar enkom med frågan matsvinn. Hittills har det förebyggande arbetet handlat om det som slängs när maten håller på att tillagas men nu vill man alltså satsa på problemet med matsvinnet i skolmatsalarna. För det är ju så att ögat oftast är hungrigare än vad själva kroppen är, det är lätt att ta mer än vad man behöver när man slevar upp mat på tallriken i matkön.

Tänk på detta för att spara på matsvinnet:

  • Utnyttja allt du lägger pengar på i matvarubutiken
  • Slipp köpa nytt genom att regelbundet kontrollera vad som finns i kylen
  • Frysa in dina rester och ta tillvara på grönsaker i flera av dina rätter under veckan