Så olika påverkas vi av alkohol

Män och kvinnor påverkar olika av alkohol visar forskning. Det gäller allt från berusning, kroppspåverkan till dagen-efter känslan. Det är bra att veta om hur alkohol påverkar kroppen, för att kunna konsumera måttligt och inte skada kroppen.

Ett glas vin till maten kan påverka en kvinna annorlunda än vad det påverkar en man. Det kan ha många fördelar för hälsan att få i sig vin men också skada olika mycket för olika personer. Det gäller att vara medveten kring hur alkohol påverkar just din kropp.

Rekommendationer skiljer sig åt

Rekommendationer för hur alkohol bör konsumeras bland män respektive kvinnor skiljer sig åt. Många tror att detta endast beror på att män ofta har en större kroppsmassa än kvinnor, men så är inte fallet. Det är nämligen så att en kvinna med lika stor kropp som en man ändå skulle kvinnan förmodligen ändå tåla alkoholen sämre. Det beror på att mannen har en lägre andel fettvävnad ofta, och en högre andel vatten i sin kropp. Alkohol löser sig i vatten och därför blir dess koncentration ofta lägre hos en man.

“Det kvinnliga könshormonet östrogen produktionen av ADH, varför äldre kvinnor som efter klimakteriet fått en lägre östrogenproduktion dock bryter ner alkohol på ett sätt som påminner mer om den manliga kroppens”, enligt Dr Wider som Expressen refererar till.

Biologiska skillnader

Skillnader i hur alkohol påverkar oss gäller inte bara nykterheten, utan är också biologiska. Det kan tillexempel påverka fertiliteten hos både kvinnor och män. Däremot är det så kvinnor löper större risk för cancer och leverproblem av alkohol, än vad män gör.

 
 

About the author

More posts by