Att det hela tiden kommer nya trender och dieter att följa inom matens värld är det nog få som kan ha missat. Handlar det inte om nya ekologiska råvaror så handlar det om nya, välfungerande dieter eller nya spännande recept. Att allt fler har fått upp intresset för just kost, hälsa och matlagning är därför inte så konstigt. Idag kan vi knappt öppna en enda tidning utan att se tips på nyttiga maträtter eller information om nya dieter. Att vi idag blir mer och mer medvetna om både hälsa och utseende hänger såklart ihop. Ett ökat intresseför matlagning och råvaror samt en ökad kunskap om just hälsa gör såklart att det hela tiden måste komma fler och fler tips och råd för att hålla alla nöjda.

Förutom att äta gott och nyttigt är matlagning och mat ett perfekt sätt att umgås och socialisera med sina nära och kära, eller främlingar för den delen.  Sedan program som ”Halv åtta hos mig” kom är det allt fler vänner som väljer att prova på en egen variant av programmet, fast i verkliga livet. Man slår alltså ihop sig, ofta fyra personer, och bjuder, kanske en gång i veckan eller en gång i månaden, varandra på middag. En efter en bjuder hem de andra tre personerna på middag tills det lilla gänget haft middag hemma hos var och en av de inblandade. Detta är ett fantastiskt sätt att umgås med vänner eller stifta nya bekantskaper samtidigt som man blir inspirerad vad gäller matlagning, får utveckla sina egna färdigheter i köket och dessutom bli bjuden på härligt spännande middagar. Har man svårt att komma på vad man ska bjuda gästerna på kan man på www.nybergsdeli.se få inspiration, tips, råd och recept inför matlagningen. Här hittar man alltid spännande och trendiga recept som faller de flesta i smaken. Kolla in du också.

”Mat och måltider måste ses i ett evolutionärt perspektiv, betonar Richard Tellström.

–Vi har aldrig ätit bara för att överleva, vi har ätit för att skapa social gemenskap. Och det finns inga kulturer där människan ätit allt som varit ätbart. Vi överväger vad vi för in i kroppen. Vi har alltid gjort ett urval, och det urval andra gör är vi duktiga på att tolka. Det lär vi oss tidigt i livet.

Ända sedan människan började samla, odla, laga till mat och sätta ihop måltider har maten använts som gränsdragning mot andra. Maten har gjorts till ett sorts regelsystem som definierat gruppen.

–Måltidens relationsbyggande funktion är den allra viktigaste. Man brukar ju säga att ett samhälle hålls ihop genom sina berättelser, genom historien. Men lika sant är att ett samhälle hålls ihop genom sina måltider, det är genom dem vi blir en grupp.”