Vegokost och träning

Att äta vegetariskt blir allt populärare bland svenskar. Vegetarisk kost går bra att kombinera med träning, men det är viktigt att få i sig ordentligt med protein. Här får du tips på bra vegetariska och veganska proteinkällor.

Vegetarisk och vegansk kost blir alltmer populärt bland svenskar, framför allt bland ungdomar och hälsomedvetna. Eko-intresset är stort och många väljer även en stor andel ekologiska livsmedel. En del oroar sig för att det inte är möjligt att få i sig tillräckligt med protein vid en vegetarisk kost. Framför allt de som tränar mycket och vet hur viktigt det är med protein vid träning. Det är fullt möjligt att få i sig ordentligt med protein även som vegetarian och vegan. Nedan följer tips på vegetariska proteinkällor samt andra viktiga saker gällande kost och träning som vegetarian.

Vegetariska proteinkällor

Protein är kroppens byggstenar och således mycket viktigt att få i sig. Träning och fysisk aktivitet ökar kroppens omsättning av protein. Därför är det särskilt viktigt att du som tränar mycket får i dig ordentligt med protein för att bygga muskler. De flesta vet att animaliska produkter som kött, fisk, ägg och mjölk är rika på protein. Däremot är det många som tror att en vegetarisk och vegansk kost är proteinfattig. Det är helt fel eftersom det finns många vegetariska proteinkällor, bland annat:

  • Baljväxter som bönor, linser och gröna ärtor.
  • Ekologiskt och veganskt proteinpulver från Ekoträning är ett utmärkt komplement till en vegetarisk kost.
  • Olika sorters frön, bland annat chiafrön och solrosfrön.
  • Nötter och nötprodukter som exempelvis jordnötssmör och mandelmjöl.

 

Vegetarisk kost en trend bland svenskar

Allt fler svenskar väljer att äta vegetariskt, eller åtminstone att dra ned på köttkonsumtionen. Detta fenomen kallas flexitarian, vilket innebär att den större delen av kosten är vegetarisk. Livsmedelsbutikerna har sett en kraftig försäljningsökning av vegetariska livsmedel. Anledningen är främst en ökad miljömedvetenhet samt en strävan att vilja äta nyttigare. Även hållbara produkter som är ekologiskt certifierade har blivit mer efterfrågade av konsumenterna.

Att tänka på när du tränar mycket

Det gäller att äta rätt om du tränar mycket för att uppnå önskade resultat. Oavsett om du vill bli starkare, snabbare eller uthålligare är kosten avgörande för att du ska lyckas. Det finns inga problem med att äta vegetariskt eller veganskt när du tränar, så länge du ser till att få i dig tillräckligt med energi, protein, vitaminer och mineraler.

 
 

About the author

More posts by