Svenskar är ett trendkänsligt folk överlag. Inte bara när det kommer till vilken skomodell vo köper inför hösten, som sen visar sig bli samma som precis alla andra på stan. Utan även när det kommer det mer oväntade saker. Som trender inom mat. De svenska finare restaurangköken har under de senaste åren haft en trend som lutat åt det naturliga och nordiska köket. Maten har kretsat kring naturen och man har uppnått nya smaker genom ingredienser som barr, bark, alger och andra mer vanligt förekommande råvaror. Naturligtvis har kökets ingredienser varit lokalt producerade, vilket i hög grad också har lett till val som utformat menyerna. Denna nämnda trend gäller främst de riktigt fina svenska restaurangerna. När det gäller mat som man äter på språng, ute på gatan, har förstklassiga hamburgare varit en trend som styrt. Vi härmar till stor del USA, där street food länge har haft ett stort genomslag.

Forum för mat den senaste trenden

Det är inte bara vad vi äter som går i trender. Det är också intresset för mat som går i trender och har ökat rejält. Vi blir medlemmar på allt fler matforum och letar fler recept online, något som man kan göra hos bland annat populära Matklubben på nätet. Vi diskuterar mat i lunchrummet på jobbet, vi kollar på alla de matprogram som visas på TV.  Vi lagar mer mat hemma, värdesätter den hemlagade maten och bakar. Vi bakar surdegsbröd, lagar egna hamburgare och härmar recepten som Per Moberg och Mat-Tina har lagat i sina senaste program.

Maten i tidigare decennier

Även om det alltid har lagats mat i många av de svenska hemmen är det inte alltid vi har startat egna bloggar i ämnet. Tidigare tidsperioder, som under 50-talet, så var det förenklingar i matlagningen som imponerade. Istället för hemlagade såser var det de färdiglagade som tog plats, och pulvermos och pulversås var det allra trendigaste.  I denna spännande artikeln kan man läsa mer om de mattrender som har funnits under tidigare decennier i Sverige.